Chutney

Chutney (čtěte čatní nebo čatný), je pochutina z indické kuchyně. Je to označení pro husté omáčky, které dochutí jakékoli jídlo a zdobí svou barvou každý, nejen indický, jídelní stůl. Krom chuti a barvy, je pozitivem též jeho vliv na zdraví, a to konkrétně na zlepšení trávení. Přidává se jak k masu tak se také hodí do vegetariánské kuchyně. Stačí ho jedna nebo dvě lžičky.

Trocha z historie

V Indii se původně vyrábělo z čerstvého ovoce a koření. Za rozšíření této pochoutky může jak jinak doba kolonialismu, kdy ho britové přivedli do svých dalších kolonií jako Afrika a karibik. I když ho takto přivezli v nezměněné formě, od té doby je variací a druhů velmi mnoho. V současné době patří mezi nejznámější mangové, cibulové, rajčatové atd. Dá se připravit opravdu z čehokoliv, avšak v žádném receptu by neměl chybět čerstvý zelený pepř.

čatní

Pojďme se tedy podívat jak se takové chutney připravuje.

Příprava není úplně jednoduchá, jelikož se všechny suroviny musí pořádně uvařit. Ale jakmile zvládnete své první chutney, už může zkoušet různé variace ovoce, zeleniny a koření. Důležité je přidat cukr a ocet.

Postup:

Vybranou ovoce či zeleninu očistíme a nakrájíme. Zalejeme octem a necháme minimálně do druhého dne uležet ( někdo nechává odpočívat i tři dny). Uleželé smícháme s vybraným kořením či bylinkami. Pomalu na slabém ohni vaříme řádově 8 hodin, dokud konzistence nepřipomíná džem nebo salsu. Ještě horké chutney nalejeme do sklenic a otočíme dnem vzhůru.

chutney

Nakonec pár tipů na přípravu.

  1. ovoce a zeleninu vybírejte spíše tvrdší než přezrálou, ta by při vaření mohla ztratit chuť
  2. pro lepší konzistenci můžete přidat i sušené ovoce
  3. často se přidává již zmíněný zelený pepř, cibule nebo česnek pro peprnost, nebo naopak jablka pro zjemnění
  4. takový univerzální poměr by mohl být 700g ovoce nebo zeleniny, 220g cukru a 150ml jablečného nebo vinného octa, ale je to zcela na Vás a na vaší chuti
  5. kořením určitě nešetřete, chutney je právě známé svou výraznou chutí

Pokud si však netroufnete uvařit své domácí chutney, můžete si ho samozřejmě v dnešní době koupit i hotové.